מה בין עתירה מנהלית מוקדמת ל"מעשה עשוי"

בעל ענין המבקש להשיג עתירה מנהלית ביחס לתוכנית, חייב לעשות זאת בעיתוי הנכון, אחרת העתירה צפויה להידחות על הסף ציון רווה, עו"ד*, 30/7/2023

עתירה כנגד החלטה מנהלית צריכה להיות מוגשת "בלא שיהוי, לפי נסיבות העניין, ולא יאוחר מ – 45 ימים מיום שההחלטה פורסמה כדין או מיום שהעותר קיבל הודעה עליה או מיום שנודע לעותר עליה לפי המוקדם" (סעיף 3(ב) לתקנות בתי המשפט לעניינים מנהליים (סדרי דין, תשס"א – 2000).

כאשר עתירה מוגשת בשיהוי, בנסיבות העניין, אפילו אם הוגשה בתוך 45 יום ממתן ההחלטה המנהלית, ובוודאי שלאחר מכן, היא עלולה להידחות על הסף בשל כך.

באשר לתוכניות, נשאלת השאלה, מהו העיתוי הנכון להגשת עתירה מנהלית בגין תוכנית הנדונה בוועדה המחוזית?

ברוב המקרים, אם העתירה תוגש בשלב שלאחר החלטת הוועדה על הפקדת התוכנית, היא צפויה להידחות על הסף בשל היותה "עתירה מוקדמת". הפסיקה קובעת כי, ככלל, יש לאפשר למוסדות התכנון לומר את דברם, להמתין לסיום ההליך התכנוני ורק לאחר מכן להגיש עתירה מנהלית לבית המשפט.

לכן, יש להמתין, ברוב המקרים, להחלטת מוסד התכנון על אישור התוכנית. אלא שיש לקחת בחשבון שזמן מה לאחר ההחלטה בדבר האישור, התוכנית, שמעמדה הינו כשל "חיקוק", אמורה להתפרסם ברשומות ואזי היא נכנסת לתוקף, חמישה עשר יום לאחר מכן.

אם העתירה תוגש לאחר שהתוכנית פורסמה ונכנסה לתוקף, היא, לרוב, תידחה בשל "מעשה עשוי". הכלל בדבר "מעשה עשוי" קובע כי כאשר מדובר במעשה שביצועו נגמר בשלמותו, או בחלקו המכריע, אין מנוס מלדחות את העתירה על הסף, למרות שיתכן שיש בה ממש, לגופו של ענין.  כלל זה נועד לשמור על סופיות ההליך המשפטי, על הוודאות המשפטית – תכנונית ועל אינטרס ההסתמכות של מי שהסתמך על כניסתה לתוקף של התוכנית (עע"מ 7759/06 יאסו). לכלל זה קיימים חריגים, כדוגמת פגם מהותי היורד לשורשה של התוכנית, שנפל בהליך ההפקדה של התוכנית ו/או אישורה, הפוגע בשלטון החוק ומצדיק ביטולה של התוכנית, חרף פרסומה למתן תוקף.

לפיכך, ככלל, יש להקפיד על הגשת העתירה סמוך לאחר אישורה של התוכנית וטרם פרסומה למתן תוקף.

גם אם התוכנית טרם פורסמה למתן תוקף במועד הגשת העתירה, אולם תוך כדי הדיון בעתירה, התוכנית פורסמה למתן תוקף, הדבר עלול להביא לדחיית העתירה בשל מעשה עשוי.

לכן, במקביל להגשת העתירה, יש לשקול הגשת בקשה לצו ביניים למניעת פרסומה ברשומות של התוכנית עד למתן פסק דין בעתירה, על מנת שהעתירה לא תידחה בשל "מעשה עשוי".

* הכותב הינו בעלים של משרד עורכי דין, ועוסק בנדל"ן ותכנון ובניה.

אין לראות ברשימה זו בגדר יעוץ משפטי ואין האמור בה תחליף ליעוץ משפטי מתאים.

ר\3\18\232

דילוג לתוכן